Dondurulmuş Embriyo Transferi Adetin Kaçıncı Günü Gerçekleşir?
Tüp bebek uygulamaları artık her geçen gün artan yenilikler ve gelişen teknoloji ile birlikte artan gebelikler doğrultusunda kısırlık söz konusu olduğunda başvurulan bir tıbbi yöntem haline gelmiştir.
İçindekiler
Dondurulmuş Embriyo Transferi
Tüp bebek tedavisi sırasında dışarıdan verilen ilaçlarla anne adayından toplanan yumurtalar laboratuvar ortamında spermle döllendirilir ve embriyo oluşumu sağlanır. Eğer yumurtalar ve spermler kaliteli ise yumurta sayısı kadar döllenme sağlanır. Ancak çoğul gebeliklerin oluşmaması açısından anne adayına en fazla 2 embriyo transfer etme kanunundan sonra kalan embriyoların korunması adına dondurma tekniği oluşturulmuştur.
Böylelikle başarısız bir deneme sonrasında anne adayına en baştan ilaç yüklemeleri durumları yaşamadan doğrudan embriyo transferi sürecine geçilme de bir anne adayı için biyolojik yapısının dinlenmesine sebebiyet verecektir. Embriyolar tüm gelişim evrelerinde dondurulabilir. -196 derecede embriyolar saklanır. Dondurulan embriyolar çözülecekleri zaman sıvı nitrojenden çıkarılır ve iyi görünen embriyolar transfer edilir. Dondurulmuş embriyo transferi adetin başlamasından tedavinin 3 hafta sonrasında anne rahim kalınlığı hazır hale gelir ve embriyo transfer işlemi için hazırlanılır.
Transfer günü embriyolar bir kateter yardımı ile karından USG yardımı ile rahim boşluğuna transfer edilecek embriyolar bırakılır. Transfer sonrası anne adayı yarım saat kadar yatar pozisyonda istirahat ettirilip sonra günlük hayatına dönebilir.
Dondurulmuş embriyo transferi adetin başlamasından tedavinin 3 hafta sonrasında anne rahim kalınlığı hazır hale gelir ve embriyo transfer işlemi için hazırlanılır.
Hangi Durumlarda Embriyo Dondurma Yapılır
Embriyo transferinden sonra geriye kaliteli embriyoların kalma durumunda, tüp bebek tedavisi işlemleri sırasında anne adayında kanamalar oluyorsa, kullanılan ilaçlara bağlı aşırı uyarılmalar söz konusu oluyorsa, rahmin yeterince kalınlaşmıyorsa, rahimde miyom gibi rahatsızlıklar varsa, kemoterapi görülmüşse embriyo dondurma işlemine karar verilir.
Transfer işleminden sonra dondurulmaya karar verilen embriyolar daha iyi değerlendirilmek açısından 5 ya da 6.günlerine kadar takip edilir. Bu beklemedeki amaç embriyonun gelişmesinin sürüp sürmediğinin izlenmesi sebebiyledir. Gelişimini sürdüren embriyo dondurulur, uymayanlar ise imha edilir. Çözdürme sonrasında embriyonun yarı yarıya hücre sayısını koruması beklenir. Yaşayan hücreler embriyo kalitesini belirler. Embriyolar tüp bebek işlemlerinin yeni yeni uygulanmaya başlandığı zamanlarda 3 gün kadar hayatta kalmaları sağlanabiliyordu.
Oysa şimdilerde tüp bebekte gelişmeler ve teknoloji ile birlikte 1 hafta civarında yaşatılabilmektedir. Dondurulmuş embriyo transferi adetin yani doğal siklusla birlikte anne adayında takibe başlanır. Rahim duvarı inceliği kalınlığı tespit edilir. Ve dondurulup çözülen embriyo transferi genelde 2 ya da 3 gün sonra yapılır. Bu arada kadının kan hormon düzeyleri devamlı takip edilmelidir. Embriyo transferleri sonrasında destek tedavisi başlatılır. Dondurulup çözülen embriyolarda doğan bebeklerde herhangi bir sağlık anomalilikleri olmadığı kanıtlanmıştır. Dondurulmuş embriyoların 5 yıl süreyle saklanabilme özelliği vardır. Tüm dondurulan embriyolar çözüldükten sonra yaşayacak diye bir durum yoktur. Ancak iyi bir çözdürme programında ise yüzde 90-95 civarında canlı olma durumu söz konusudur.
Dondurulmuş embriyo transferi adetin yani doğal siklusla ile birlikte anne adayında takibe alınır ve rahim duvarı inceliği kalınlığı tespit edilir. Daha sonra ise dondurulup çözülen embriyo transferi genelde 2 ya da 3 gün sonra yapılır.
Embriyo Transferi Sonrasında Yapılmaması Gerekenler
Ağır egzersiz ve spor yapılmaması önerilir, çok fazla ve hızlı yürüyüşler yapılmamalıdır, yatak istirahatı önemlidir, ancak hareketsiz yatmak durumu da yaşanmamalıdır. Doktor bilgisi dışında ilaç kullanılmamalıdır.
Dondurulmuş embriyo transferi adetin siklusuyla birlikte rahim içi hazırlılığı tespiti ile birlikte karar aşamasına gelinir. Bu tür transferlerde düşük yapma oranı taze embriyo transferi ile kıyasla daha az olduğu da tespit edilmiştir. Başarılı tüp bebek tedavilerinin nerdeyse %20 kadarı dondurulmuş embriyolarla gerçekleştirilmektedir.
- Embriyolar 5 yıl süre ile saklanabilir. 5 yıl sonunda çiftlerin izni ile imha edilir.
- Dondurulmuş embriyolardan doğan bebeklerden sağlık anomalisi yaşama riski yoktur.
- Embriyolar dondurulmaya karar verildiğinde -196 derecede muhafaza edilir.
- Embriyo dondurma işlemi tüp bebek uygulamalarında başarı şansını arttıran bir işlem olarak da değerlendirilebilir.