Dondurulmuş Embriyo Transferi Aşamaları ve Süreci

Tüp bebek sürecinin en önemli noktaları arasında embriyo transferi gelir. Dondurulmuş embriyoların içerisinde kaliteli olanlar seçilip uzman doktor tarafından transfer işlemi yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta doktor tavsiyelerine uyulmasıdır.

Dondurulmuş Embriyo Transferi

Tüp bebek işlemi sırasında bütün aşamalar gerçekleştikten sonra en son işlem ve en önemli işlem embriyo transferidir. İlk etapta 4 aşamalık bir tüp bebek tedavisinde başarılı olarak son aşamaya gelindiğinde transfer gerçekleştirilir. Transfer öncesinde yumurta döllenmeye uygun hale getirilir ve dondurulmuş spermle döllenerek embriyo elde edilir. İşlemin sonucunun pozitif olması için aralarından en kaliteli olan embriyo seçilir. Seçilen embriyo ise artık rahme yerleştirilir. Embriyo rahme yerleştirildikten sonra gebelik beklenir ve 10 gün sonuç için gebelik testi yaptırılır. Transfer işlemi ise spermle yumurta döllendirildikten birkaç gün sonra rahme transfer edilir. Bazı istisnai durumlarda transfer işlemi birkaç gün sonra değil de 5 gün sonra yapılır bu transfer işleminin adı blastokist transferidir. Blastokist transferine göre ise transfer 5. gün yapılır ve içerisinde yüzlerce hücre bulunmaktadır.

Bu işlemde tek bebek oluşur çoğul bebekler oluşmaz amaçta zaten budur. 5. gün yapılan işlemde seçilen embriyolar daha kaliteli ve daha sağlıklı olmaktadır. Blastokist transferi işlemi çok dikkat gerektiren bir işlemdir çünkü transferin tutma olasılığı yarı yarıya olmaktadır embriyoda herhangi bir sorun söz konusu ise tutma olasılığı azalmaktadır. Bu işlemin yapılmasının amacı daha önceki transferlerde gebeliğin tutmaması ve ikiz, üçüz gebeliklerinin oluşmasının engellenmesidir. Blastokist transferi herkese yapılmayabilir, embriyonun kalitesine bağlı işlem gerçekleştirilir. Bu işlemin genel olarak amacı tekil gebelik oluşturarak embriyo kalitesini arttırmaktır.

Embriyo donruma işlemi nasıl yapılır sorunun cevabı olarak özen yöntemler kullanılır ve dondurma işleminden sonra en kaliteli olanlar seçilir. Embriyo dondurma yöntemi ile embriyolara herhangi bir zarar verilmemektedir. Embriyo dondurma işlemi sonrası diğer tüp bebek denemelerinde size zamandan tasarruf sağlar.

Transfer İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Embriyonun rahme transfer işlemi hasta öncelikle jinekolojik muayene masasına yatırılır ve vajina ağzı iyice steril bir hale getirilir. Daha sonra işinde uzman olan kişi tarafından bir aparat yardımıyla vajinada rahme sokulur duruma göre embriyo sayısı arttırılır. Embriyo sayısı arttıkça gebeliğin oluşma olasılığı daha fazla olabildiği gibi birden fazla gebelik oluşma olasılığı da yükselmektedir. Embriyo transfer sayısı kişiden kişiye değişmektedir. Kişinin yapısına göre embriyo transfer edilmektedir. Yaşı büyük olan kadınlarda daha çok embriyo transferi gerekebilir ama kaliteli embriyo oluştuğu durumda sayının artmasını gerektirecek bir durum yoktur. Özellikle genç hastalarda embriyolar daha kaliteli ve tutma olasılığı da diğerlerine göre daha fazladır.

Embriyoya transfer işleminin gerçekleştireceği sürede rahmin bu işleme hazırlanmış olması gerekir. Endemetriyumun belirli bir kalınlığı vardır bu kalınlığın artırılmasıyla transfer işlemi gerçekleştirilir. Dondurulan embriyonun çözülmesi çok önemli ve dikkat edilmesi gereken işlemdir. Dondurulmuş olan embriyonun çözülme işlemi kaliteli embriyo oluşması açısından önemlidir aksi takdirde verimsiz embriyo oluşur. Tüp bebek embriyo dondurma tüp bebek ilk denemesi başarısız olur ise ikinci denemeye hazırlık için dondurulur. Embriyoların dondurulması uzman hekim tarafından yapılır.

Embriyo Dondurma ve Saklama İşlemi 

Tüp bebek transfer işlemi aşama aşama ve uzun bir süreç gerektirir. Aşamalar sonucunda hormonlar sayesinde kaliteli sperm ve yumurtalar elde edilerek döllenir. Kaliteli spermler ve yumurtalar döllendikten sonra embriyo oluşur. Bu aşamaya gelinene kadar bir süre geçer ve bu süre içerisinde yumurta güçlendirme, sperm güçlendirme işlemi yapılarak kaliteli embriyolar oluşturulur. Bu oluşturulan embriyolar rahme transfer edileceği süreye kadar dondurularak muhafaza edilir. İlk tüp bebek işlemi başarılı sonuç vermeyebilir. Bu yüzden ikinci tüp bebek işlemine gereksinim duyulur. İkinci tüp bebek işleminde aşamaları baştan almak yerine dondurularak muhafaza edilen embriyolar kullanılabilir. Bu sayede tekrardan işlemler baştan alınmadan tekrardan transfer işlemi gerçekleştirilir ve yine aynı şekilde 12 yada 13 gün içerisinde sonuç beklenir. Embriyo dondurma nasıl yapılır sorusuna cevap olarak ise özel tıbbi uygulamalar yapılarak bir sonraki tüp bebek denemesine kadar saklanma işlemi yapılır. Embriyo dondurma nedir soruna verilecek en güzel cevap spermlerin bir sonraki tüp bebek denemesinde kullanılmak üzere saklanması oalrak yorumlanabilir. Dondurulmuş embriyo bu şekildeiçerisinden kalitelisi seçilerek kullanıma hazır hale getirilir.

Embriyo transfer edildikten sonra rahmin enfeksiyon kapmaması için çeşitli jeller kullanılmaktadır. Transfer işleminden sonra gebelik testi yapılmalıdır ve kanda gebelik testi ile sonuç belli olmaktadır. Normal ultrasonla bebek henüz görülmeyecek kadar ufaktır bu yüzden gebelik testinin pozitif çıkması durumunda bebek 3 hafta yada 4 hafta sonra ultrasonografide görülecek büyüklüğe ulaşır.

Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilecek Hususlar 

Rahmin embriyoya transferinden sonra çok dikkat edilmesi gerekir. Genellikle gebelik oluşana kadar hastanın yatıp dinlenmesi, kendini yoracak durumlardan, uzun soluklu yürüyüşlerden kaçınması gerekir. Transfer işlemi yapıldıktan sonra doktorun tavsiyesine uyulmalı ve hasta kafasına göre ilaç kullanmamalıdır. Hastaların merak ettiği sorulardan bir tanesi de doğan bebekler de diğer normal yolla doğan bebeklerden bir farklılık olup olmayacağıdır. Doğan bebeklerde işlemle alakalı bir anormali gözlenmemektedir. Normal doğan bebekten bir farkı yoktur.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (3 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle