Tüp Bebek Tedavisinde Çikolata Kisti İçin Neler Yapılması Gerekir, Aşamaları Nelerdir?lanır?
Çikolata kisti konusunda sorun açan hastalık endosmetriozis hastalığıdır. Bu hastalıktan kaynaklı olarak meydana gelir. Bunun sonucunda zor ve zararlı olan bir sürecin başlangıcı yaşama dahil olur.
Çikolata Kisti Olup Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Çikolata kisti çokta hoş olmayan bir hastalığın bulgusudur. Kist konusunda sorun açan hastalık endosmetriozis hastalığıdır. Bu hastalık kadınların hemen hemen % 10’luk kısmını etkiler. Endosmetriozis rahimin iç boşluğunda olması gerekli dokuların ve hücrelerin vücudun başka bir kısmına taşınarak oralarda yerleşmesinden kaynaklı ortaya çıkan sorunlardır. Bu dokular idrar kesesi, bağırsaklar, karının iç zarı, rahim kanalı, yumurtalık da bulunabileceği gibi karın dış kısmında da bulunabilir. Regl döneminde rahimin iç kısmında oluşan kanama ile birlikte çikolata kistinin bulunduğu bölgelerde kanama tarzında faaliyetler olur ve belli başlı sorunlara sebebiyet verir. Bu sorunların içinde en çok rahatsız eden surum regl döneminde meydana gelen ağrıdır. Rahimin dış kısmında biriken dokular ilerleyen zamanlarda kısırlık ve kasık ağrısı olarak sorunlara yol açabilir. Çikolata kisti oluşumu neden meydana gelir ile alakalı olarak detay bilinmemektedir. Bu konuda kabul görmekte olan teoriler arasında yaygın olan, regl kanaması esnasında rahimin iç kısmında yer alan dokuların kadınların tüplerinden geçmesi ile karın boşluğuna yerleşmesi ve bu yerleşim sonrası gelişimini sürdürmesidir. Kadınların yumurtalıklarında emdometrosis oluştuğunda çikolata kisti, meydana gelir ve hamile kalmakta zorluk yaşanır. Çikolata kisti oluşan kişilerde hamile kalmak zorlaşırken sonra daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Çikolata kisti olup olmadığı her daim olamamak ile birlikte ultrasonda gözlemlenebilir. Kesin şekilde tanı koymak için laparoskopi işlemi ya da ameliyat yapılabilir.
Tüp Bebekte ve Çikolata Kistleri
Özellikle hamile kalmak konusunda zorluk çeken çiftler ve hamile kalma şansı bulunmayanlarda bu sorunun görülme olasılığı daha yüksektir. Bu tarz kadınların belli bir kısmında kistler ile alakalı problemler olduğundan kaynaklı olarak sorun olur mu, özellikle fallop tüplerinde tıkanıklara yol açar. Tüp bebek tedavisinde ve sonrası için bebek sahibi olmak ve hamile kalmak adına tedavi görülmesi gerekir. Uygulanacak olan tüp bebek tedavisinde asıl amaç ağrıyı ortadan kaldırmak ve kısırlığın ortadan kalkmasını sağlayarak hamile kalanlar kervanına katılım sağlamaktır. Bunun içinde tüp bebek tedavisinde, öncesinde ve sonrası mutlaka farklı tedavi şekilleri uygulanmalı ve hamile kalma şansı yakalanmalıdır. Kistin tedavisinden kaçınan kişilerde hastalık hamile kalma isteği körelmesi ve kısırlık olarak ilerler. Tüp bebek tedavisinde asıl önemli olan çocuk isteğinin olup olmamasıdır. Bu sonrası için oldukça önemli olan bir detaydır. Kişilerde gebelik şansı varken kullanmalıdır. Gebelik arzu edilmekteyse cerrahi işlemler yerine medikal işlemler uygulanmalıdır. Bu işlemler tüp bebek tedavisinde ve sonrası şansı arttıracak olan etkenler ise kişilere destek sağlar. Kadınlarda yumurtalıklar hamile kalma konusunda zora sokacak olan büyüklüklerde kist dokusu bulunmuyor ise, kanallarında açık olduğu biliniyor ise aşılama sistemi kullanılır. Aşılama ile vakit kaybetmeden uygulama yapılır. Tüp bebek tedavisinde ve sonrası da bu uygulama önemlidir. Bir kadında çikolata kisti bulunuyorsa ilk olarak uzman bunun çıkıp çıkmayacağı konusunda detay verir. Cerrahi işlemlerin uygulanmasından sonra gebeliğin kendisinden oluşması beklenemez.
Bu aşamada yumurtaların uyarılması ve rahimin iç kısmına spermlerin aşılanması gerekir. İleri düzeyde kistler mevcut ise sperm ve yumurta ile alakalı olarak tüp bebek tedavi merkezlerinde detaylı şekilde tedavi olmak gerekmektedir. Bunun içinde seçilecek olan merkezler konusunda detaylı bir şekilde araştırma yapılmalıdır ve fiyatlarına detaylı şekilde dikkat edilmelidir