Başarısız Tüp Bebek Tedavileri Sonrasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Tüp bebek tedavilerinin başarı oranı günümüzde yüksek olsa da, başarısız olma ihtimalleri de bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde olumsuz sonuç alınması sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında detaylar.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarısız Olma Nedenleri

Başarısız tüp bebek tedavileri günümüz teknolojisinde dahi karşılaşılabilen durumlar arasında yer almaktadır. Gebeliğin oluşma mekanizmasını tek bir parametre ile açıklayabilmek kesinlikle mümkün değildir. Karmaşık ve birçok parametrenin bir araya gelerek oluşturulan gebeliğin oluşmaması durumunda farklı açılardan konuya eğilerek sorunu genel bir bakış açısıyla araştırmak gerekmektedir.

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığının sebeplerden bahsedecek olursak;

  • Gebeliği oluşturulması beklenen embriyo bulunmaktadır. Bu embriyonun çeşitli nedenlere bağlı olarak genetik yapısının bozulması
  • Yumurtaların geliştirilmesi amacıyla kullanılan ilaçların protokollerinin uygun olmayışı,
  • Embriyolar kültür ortamlarında yetiştirilmektedir. Bu ortamların yeterli olmaması,
  • Embriyonun dışında bulunan zarın kalınlaşması gibi embriyoya bağlı diğer nedenler,
  • Doğumsal rahim bozuklukları
  • Embriyonun rahme tutunmasını engelleyen miyom ve polipler
  • Rahim içerisinde embriyonun gelişmesini engelleyen fonksiyonel bozukluklar
  • Önceden gerçekleşen kürtaj ve enfeksiyon gibi durumlar nedeniyle oluşan yapışıklıklar
  • Çikolata kistleri

gibi durumlardan bahsedebiliriz. Tüp bebek tedavilerinde tekrarlayan başarsız durumların görülme nedenleri daha da arttırabilir fakat biz yüzeysel olarak bahsetmek istedik.

Başarısız Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavi yönteminde babadan alınan spermler, anneden de alınan yumurta ile uygun şartlarda ve laboratuvar ortamında döllendirilerek anne rahmine yerleştirilir. Uygulanan tedavi sonuçlarına bakıldığında ilk yapılan denemenin olumsuz sonuçlandığı çok sık görülmektedir.

Çiftlerin büyük bir heyecanla hazırlandıkları ve maddi olarak ta biraz yorucu olabilmekte olan bu uygulamanın başarısız sonuçlanması ne yazık ki büyük bir hayal kırıklığı yaşatmaktadır. Ama ilk denemenin olumsuz sonuçlanma ihtimalinin yüksek olduğu bilinci ile yola çıkılırsa bu yaşanılan moral bozukluğunun etkisi en aza indirgenebilir.

Başarısız sonuçlanan deneme sonrasında strese kapılmak ve umutsuzluğa düşmek sürecin daha huzursuz geçmesine neden olacağı için özellikle erkek eşini rahatlatabilmek adına daha sakin tavırlar sergilemelidir. Erkeğin ve kadının bu durum için kendisini sorumlu hissetmesi başarısız sonuçlan tüp bebek tedavileri sonrasında yaşanmasının istenmediği durumlar arasında yer almaktadır. Eğer tedavi yöntemi tekrar denenmek isteniyorsa çok fazla ara verilmeden tekrar deneme için uzmana başvurulması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavilerinde başarısız sonuçlar sonrasında tekrar tedaviyi denemek için arada en az 1 ay gibi bir süre geçmesi yeterlidir.  Uzmanlar 10 denemeye kadar bu tedavi yönteminin uygulanabileceğini söylemektedir.  Ancak 6. denemeden sonra olumlu sonuçlanma olasılığı çok düşük olduğu için çok fazla tavsiye edilmemektedir.

Tüp bebek uygulamasında başarı oranı ne kadarsa; yapılan araştırmalar başarısızlık sonrasında tekrar denenmesi halinde başarı ihtimalinin de yaklaşık olarak bir sonraki deneme için yarı yarıya düştüğünü ortaya koymaktadır. Fakat direkt olarak tüp bebek tedavisinin başarısızlık nedenlerine odaklanarak işlem gerçekleştirilmesi bu oranlarda farklılıklar gözlenmesine neden olabilmektedir.

Deneme sayısı artıp süreç uzadıkça uygulanan tetkiklerin maliyetinin de yükseldiği bilinmektedir. Başarısız sonuçlanan denemeler sonrasında strese ve paniğe kapılmadan tekrar denemeye devam edilebilir. Bu noktada anne adayının yaşı da önemli bir etken olacağı için yaşına önemli tetkikler yapılmalı ve denemenin başarısızlık araştırma sonuçlarına göre hareket edilmelidir.

Çiftlerin başarısız sonuçlanan denemelerinin sonrasında dikkat etmesi gerekenlere bakıldığında kadına da erkeğe de görevler düşmektedir. Tekrar yapılan denemelerin başarılı sonuçlanabilmesi için çiftlerin birlikte hareket edebiliyor olmaları gerekmektedir. Çiftlerde hamile kalmaya engel herhangi bir genetik faktör ya da sistematik bir hastalığın mevcut olup olmadığı araştırılmalıdır.

Kadın ya da erkekte var olabilecek kromozom bozukluğu önceden tespit edilmeli ona göre hareket edilmelidir. En önemli etken olan stres yönetimi için mutlaka psikolojik destek alınması tavsiye edilmektedir. Bunun yanında aşağıda sıralanan yöntemler ile gerekli araştırmalar yapılmalıdır.

  • Ultrasonografi yöntemi ile rahime sıvı verilerek rahim boşluğunun normal olup olmadığına, embriyonun rahim içinde tutunmasına engel bir durum olup olmadığına bakılır.
  • HSG Rahim filmi ile de rahim içindeki benzer bozuklukların olup olmadığı kontrol edilebilir. HSG uygulama yöntemi biraz ağrılı olduğu ve enfeksiyona neden olabildiği için daha az tercih edilmektedir.
  • HSG yerine Histeroskopi yöntemi tercih edilebilir. Bu yöntem ile rahim içine ufak bir kamera gönderilir ve bozukluklar incelenebilir. Çok sık kullanılan bu yöntemin alanında uzman bir cerrah tarafından yapılması önemlidir.
  • Kadında tiroid hastalıkları, beyindeki prolaktin artışı, kan şekerindeki düşüklükler de embriyonun tutunmasını engelleyeceği için dikkatli olunmalıdır.

Hamilelik belirtileri arasında sayılabilen adet gecikmesi durumu tüp bebek uygulamasının başarısız olmasından sonra da yaşanabilmektedir. Başarısız tüp bebek uygulamaları sonrasında adet gecikmeleri, adet düzensizlikleri tedavi aşamasında kullanılan ilaçların hormonlu olması ve bu süreçte kadının yüksek stres altında olmasından kaynaklanmaktadır.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle