Azosperm Olup Tüp Bebek Tedavisi – Başarı oranları, Aşamaları

Menide hiç sprem bulunmadığı zaman özel yöntemeler uygulanarak tüp bebek tedavisi denenmektedir. Başarı oranı az gibi görünse de hamile kalma olasılığı bulunmaktadır.

Azosperm Tedavisi, Azosperm Nedenleri

Azospermi menide hiç sperm bulunmaması demek olup, dünyada erkeklerin %1`inde bu görülürken, kısır olan erkeklerin ise %10-15`inde bu hastalık görülmektedir.  Azospermi nonobstrüktif ve obstrüktif olmak üzere 2 sebebe bağlanmaktadır. Nonobstrüktif; sperm taşıyıcı kanalların açık olduğu halde testislerde olgun sperm üretimi yeterli düzeyde olmamasından kaynaklanır. Bu hastaların yaklaşık %60`nda görülmektedir. Hastaların %40`nda ise obstrüktif denilen, üretilen gelişmiş spermlerin boşaltıcı kanallar aracılığıyla vücut dışına sürecinde bozukluk yaşanmasıdır. Azosperm tanısının koyulabilmesi için, erkeklerin fiziki muayeneleri ve gerekli laboratuvar testleri yapılmış olmalı ve bu sonuçlar doğrultusunda teşhis koyulmalıdır. Erkeklere bu teşhis konulmadan önce yapılması gereken temel testler FSH ve testosteron hormon testleridir.

Bazı sperm testleriyle PESA, TESA, TESE ile azosperm tedavi edilebilmektedir.

Obstrüktif azospermili erkeklerde yapılması gereken kistik fibröz, vas deferans agenezisi, CFTR genindeki mutasyon taramasıdır. Buna ilaveten, nonobstrüktif azospermi hastalarında genetik sorun olan kromozom kusurları ve yalnızca sperm üretimini etkileyecek olan Y kromozomu mikrodelesyonu sonucu mutasyona uğramasıdır. Fakat bu rahatsızlıkların bazıları tedavi edilerek bu erkeklerin çocuk sahibi olmalarını sağlamaktadır. Tabi ki bu tedavi süreci oldukça önemlidir. Hem bayanların bu tedavi sürecinde eşlerine destek olmaları da çok önemlidir.

Azosperm Olup Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır

Bazı tıkanıklıklar için de TESA, TESE, PESA ile yapılacak yöntemlerle spermlere ulaşılabilir. Ulaşılan spermler ilerde tüp bebek tedavisi için kullanılmak üzere detaylı olarak kaliteli olanlar ayrılıp, dondurulur ve saklanır. Tüp bebek tedavisinde azospermi olan erkekten baba adayından uygun yöntemlerle sperm örneği alınır. Döllenmeye uygun olan kalitedeki spermlerden alınarak anne adayının tüp bebek tedavi aşamalarına geçilebilir. Normal tüp bebek ile doğum tedavisinde, anne hormonu değerleri kontrolü, yumurtlama, yumurtanın çatlaması, olgunlaşma aşaması ve toplanması uygulamaları yapılarak, sperm ve yumurta hücresi laboratuvar ortamında birleştirilir. Dondurulmuş sperm kullanılacaksa, çözülme işlemi yapıldıktan sonra döllenme gerçekleştirilmelidir. Yani azospermi olan erkekten elde edilen sperm kullanılacaksa da normal tüp bebek tedavisindeki aşamalar ile döllenme sağlanmaktadır. Daha sonra kaliteli embriyo anne rahmine dahil edilerek hamile kalması sağlanır. 12 gün sonra anneler hamilelik testi yapıp, sonuçlarına bakabilirler. Erkeklerin çocuk sahip olabilme şansı olarak bilinen azosperm ve tüp bebek doğum oranı yaklaşık %50-%60 `tır.

Tabi ki kendilerinin uygun tedavileri ile tüp bebek tedavisi sonucunda bebekleri olabilmesi şansına sahiptir. Bu arada tüp bebeğin olabilmesi için eşinin de sağlık sorununun olmaması gerekmektedir.

Cerrahi Girişimle Sperm Elde Etme Teknikleri

PESA( Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu): Bir iğne yardımıyşa testislerin üzerindel epididimlerden spermlerin çekilmesidir. Obstrüktif azospermi durumunda bu teknik uygulanır. TESE( Testiküler Sperm Ekstraksiyonu): Testislerin içinde bulunduğu kese ve testisi saran kılıf açılarak testis dokusundan örnek alınarak yapılmaktadır.

PTSA( Perkutan Testiküler Sperm Aspirasyonu): Testislerin içinde yer aldığı kese açılmadan yapılır. Ciltten bir iğne enjekte edilir. Bu iğne ile testis dokusundan ufak bir parça alınır.  Mikro TESE (Mikroskop altında Testiküler Sperm Ekstraksiyonu): Testislerin içerisinde bulunduğu kese ve testisi saran kılıftan örnek alınır. Bu işlem kesi açılarak yapılır. Testis dokusu mikrokop ile incelenerek ufak parça alınır. Cerrahi girişim ile sperm elde etme şansı obstrüktif için %100 iken, nonobstrüktif için bu şans %65 oranındadır.

Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle