5. Gün Tüp Bebek Uygulaması. Blastokist Transferi.
Blastokist anne adayından alınan yumurtalar ile baba adayından alınana spermlerin en doğru ve en kaliteli şekilde döllendirilmesi ile alakalı işlemlerdir.
İçindekiler
5. Gün Blastokist Transferi
Blastokist – anneden alınan yumurta ile babadan alınan sperm örneklerinin döllenmesi sonucunda laboratuvar ortamında bölünerek çoğaltılması işlemidir.
Yumurta döllenme işlemini tamamladıktan sonra 2, 4, 8’li şeklinde hücre halini alır. Döllenmenin 2. ya da 3. gününde 4 ila 8 hücreden meydana gelen ve boşluksuz bir hücre topluluğu halini almaktadır. Döllenmenin gerçekleşmesinden 5 gün sonra boşluklu bir hücre topluluğu halini almaktadır. Döllenen yumurtanın bu şekle gelmesine blastokist adı verilir. Yapılacak olan ilk tüp bebek tedavisi blastokist transfer işlemleri ile gerçekleştirilir.
Embriyonun gelişmesinin uygun duruma geldiği 6 gün blastokist dönemine girilmesi ile transfer için uygun zaman oluşmuş anlamına gelir. Döllenme sonrasın blastokist durumunda bir blastokist yaklaşık olarak 120 tane hücre barındırır. Blastokist transferi işlemlerinde embriyo en kaliteli olan seçilir ve rahime transferi yapılır. Embriyosu, laboratuvarda anne rahmindeki sıcaklığı bulduğu için gelişmesi oldukça kaliteli ve hızlı olur. Embriyo için gerekli şartlar sağlandığında blastokist seviyesi 5 günlük sürede yeterli düzeye gelir. Bu da şartların iyi olduğunun bir göstergesidir.
5 Günlük Blastokist Transferi Nasıl Yapılır?
5 günlük olan ve bu günler içinde döllenme yaşayan hücreler detaylı şekilde izlenmektedir. İzleme sonrası belirtileri göz önüne alınarak en kaliteli ve en iyi büyüyen embriyo seçilir ve rahme transferin gerekli işlemleri yapılır. Önceki dönemleri embriyo transferinin yapılabilmesi için belirtileri beklenmezdi. 5 günlük olması beklenmeyen ve belirtileri ortaya çıkmayan embriyo rahme yerleştirilir. Gelişen teknoloji sayesinde belirtileri de dikkate alınarak tutmaz sıkıntısı yaşamak adına ve çiftlere olmadı demek yerine 5 günlük süre beklenmektedir. Tüp bebek yaptıranlar gebelik anlamında bu durumdan daha memnundur.
Blastokist de embriyonun dondurulma işlemleri de yapılmaktadır. Dondurulmuş embriyo sonrası kullanılma şansı bulunur. Embriyonun hücrelerinin bölünmesi, hızı, hücrelerin arasında bulunan farklar, hücreler arasındaki atıklar ve hücre sayısı kalitesini göstermektedir. Transfer kimlere yapılır?
- Kadının yaşı 35’in altında ise 3 günü sonrası 5 ve daha çok embriyo seçimi ile yüksek düzeyde gebelik şansı yakalamak adına uygulanır. Bu tarz durumlarda bebekte tutunma şansı daha yüksektir.
- Daha önce gerçekleştirilmiş olan denemelerde 2 ya da 3. gün belirtileri göz önüne alınarak embriyonun transferinden sonra gebelik tutmaz hale gelen çiftlerde, ikiz gebelik isteği olmayan çiftlerde, embriyo donsun istemeyen çiftlerde tercih edilir.
Blastokist Transferinin Avantajları
Blastokist transferinin neden avantaj sağladığı ile alakalı birçok detay bulunmaktadır. Bunlar;
- Gebelik için en iyi tutunma sağlanır.
- 5 günlük süre zarfında izlenen hücreli embriyoların içinde en kalitelisinin seçimi yapılır ve anne rahmine transferden sonra tutunma işlemleri daha çabuk belirtiler verir. Bu şekilde hamile kanalar çok fazladır.
- Tek embriyo transferinde çoğul olan gebelik riskinin önüne geçilir. Hatta bu belirtiler ile kendini belli eder. Tutunma genelde tek gebelik şeklinde olur. Bu demek oluyor ki, transferden sonra bir gebelik tutunur. Embriyo transferinden sonra oluşacak olan çoğul gebelikler ilerleyen aylara tutunma konusunda zorluklar çekebilir. Bir gebelikte tutunma şansı daha yüksektir.
- Blastokist transferinde diğer bir avantaj da OHSS riski olan kişilerde de tercih edilmesidir. Transferinden sonra ortaya çıkan belirtileri ile bebeğin tutunma şansının yüksek olduğu izlenebilir. Bu kişilerin transferinde kalitesi yüksek olan embriyo nakledilir. Hangisi nasıl nakledilir, hangisi tutmaz, ne zaman yapılır, kaç hücreli seçilmelidir, transferinden sonra gerekli testi neden yapılır, neden tutunma geç ya da erken olur, tutunma kalitesi neden önemlidir, bir ya da kaç tane gebelik olur tarzındaki soruları da uzman yanıtlar.
- Blastokist yapıldığı zaman kalitesi yüksek olan embriyolar alındığı için hamile kalma şansı daha yüksektir. Kalitesi yüksek hücreli embriyo transferinden sonra yapılacak olan gebelik testi bu durumu ortaya çıkartır. Kalitesi yüksek olan hücreli embriyo transferinden sonra çoğul olan gebelik riskini de azaltır.
- Blastokist transferinden çok sayıda kaliteli ve çok hücreli yumurta elde edilme şansı bulunur. Kaçıncı tüp bebek uygulamanız olursa olsun transferinde hamile kalma şansı yüksektir.