40 Yaşından Sonra Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları

Tüp bebek tedavisinde yaşın önemi tedavi sürecini etkiler. Ancak 40 yaşından sonra da tüp bebek tedavisinde olumlu sonuçlar alınabilmektedir. Bu süreçte tüp bebek tedavi oranı %20 oranlarında seyretmektedir.

Tüp Bebek Yaş Faktörü Ve Etkileri

Tüp bebek tedavisinde en önemli faktör kadın yaşıdır. Kadının yaşının ilerlemesi ile yeterli sayıda yumurta ve en önemlisi kaliteliliği durumu oranı düşmektedir. Bu durum tüp bebek tedavisinde bile hamile kalmayı zorlaştırır. Tüp bebek tedavisinde kaliteli ve yeterli yumurtaya ihtiyaç vardır. Bu tedavide kadının yumurtası ile erkek spermi döllendirilerek embriyo oluşumu sağlamak ve bunlardan kaliteli olanlarını anne rahmine transfer etmektir. Kaliteli olmayan yumurta veya yumurtalıkları hiç çalışmayan kadınlarda tüp bebek tedavisi uygulamak ta mümkün değildir. Kadınlarda doğurganlık özelliği 35 yaş sonrası hızla azalmaya geçmektedir. 40 yaşından sonra tüp bebek başarı oranı %20 lerin altında seyreder. Bu da demek oluyor ki tüp bebek tedavisinde kadının yaşı ve embriyo kalitesi etkilidir. Kadında 35 yaş sınır nokta sayılabilir. Kadının yaşlanması yumurtalık yaşlanması ile birebir değerlendirilebilir. Tüp bebek tedavisinde olumsuz etkiler sadece kadından değil erkekten de kaynaklı olabilir. Ancak ilk etki tedavi yapılacak kadının yaşıdır. Bir kız çocuğu doğduğu andan itibaren bir yumurta rezervi ile dünyaya gelir ve bu durum adet dönemine kadar düşme gösterir. Menapoz döneminde ise artık iyice seviyesi düşer. Kadının yaşı 37 ve üstü olduğunda hem yumurta kalitesinde düşüş hem de sayısı azalır.

Bu yüzden kadındaki hamilelik açısından en verimli yaş grubu 25 ila 34 yaş aralığıdır. 40 yaş üstü tüp bebek sonrasında hamile bir kadında düşük riski %43 den fazladır. 40 yaş üstü tüp bebek yaptıranlarda bu oran iki katına ulaşır. 45 yaş üstü tüp bebek yapıldığında artık bebeklerde anomali durumlar yaşanabilme riski fazladır.

Menopoz Dönemine Yaklaşan Kadınlarda Hamilelik Şansı Ne Kadardır?

Menopoz dönemde kadınlarda 45 ila 47 yaş arasında adet görülmesinin bitimi demektir. Ortalama 47 ve 49 arası değişkenlik gösterir. 40 yaşından önce menopoza girmek ise erken menopoz olarak tanımlanır. Bütün bunların sebepleri yumurtalıklarda olan kistler, sigara alışkanlığı ve genetik etkenler sayılabilir. Menopozla birlikte kadınlarda yumurtanın üretmiş olduğu östrojen hormonu seviyesi azalır.

Tüp bebek uygulamalarında kadının adet döneminin 3.gününde hormon testleri yapılıp yumurta kapasitesi tespiti yapılır. İleri yaş tüp bebek tedavileri yapılır. Ancak başarı oranları son derece değişkendir.45 yaşında tüp bebek tedavisi yapılır ancak 38 yaş sonrasında genetik yapılar, kromozom sayıları iyice incelenerek tedavi uygulanır. 40 yaşında tüp bebekle hamile kalanlar yumurtalıklarda problem yok ise tüp bebek tedavisinde ayrıntılı genetik tanı yöntemleri kesinlikle yapılmalıdır. Genetik tanı yöntemi ile yaklaşık % 25 ila %30 oranında hamilelik gerçekleşebilmektedir. Tüp bebek denemeleri yumurta, sperm ve rahim olduğu müddetçe denenebilir. Ancak tüp bebekte 5 deneme sonrası artık başarı oranı hızla düşüşe geçer. 40 yaş sonrasında hastalar kendi yumurtaları ile hamile kalma şansı azalır.

İleri yaş gebeliklerinde yani kadının yaşı ilerledikçe yumurtalardaki kromozom bozukluğu başlayıp normal yolla gebe kalma olasılığı azalmaya başlar. Düşük oranlardaki başarı aynı şekilde tüp bebek tedavilerinde de geçerlidir. Üstelik ileri yaş gebeliklerinde bebekte down sendromu gibi sorunlarda artış gösterir. İleri yaş gebeliklerinde anne adayında şeker, tansiyon, plasenta ile ilgili sorunlu durumlar, erken doğumlar yaşanabilir. Tüp bebek tedavisi genel olarak 42 yaş üzerine uygulanmamaktadır. 42 yaş ve üzeri durumlarda artık gebelik elde edilme başarı oranı %5 lere kadar düşüş gösterir.

Ayrıca kadında miyom, çikolata kisti gibi durumlar varsa bunların tedavisi sonrası tüp bebek tedavisine geçilmesi uygun olandır.

Çünkü bu tür hastalıklar bebeğin tutunmasında engel teşkil eden sorunlardır.

  • Miyomlar çok büyük olmadıkça gebelik başarısını etkilemez.
  • Tüp bebek işleminde başarı faktörü, yaş ve embriyo kalitesidir.
  • Tüp bebek tedavilerinde kullanılan ilaçların kanser riski taşıması söz konusu değildir.
  • Kadında ve erkekte herhangi bir sorun bulunmayan vakalara infertilite kısırlık denir. Bu durumda da tüp bebek tedavisi tercih edilir.
Makale değerlendirme:
1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 oy, ortalama: 5,00
Loading...
Paylaşalım:
Yorum ekle