İki Embriyo Uygulamalarında Bebe Tutunma Şansı Oranları ve Yüzdeleri Nedir?
Tüp bebek transferi iki tane embriyo transferi işlemlerinde birden daha fazla embriyo yerleştirilmesinin en önemli ve vazgeçilmez sebebi hamile kalma şansının yüzdesini arttırmaktır.
Çift Embriyo Transferi İle Tutma Şansı
Tüp bebek tedavisinde rahime iki embriyo transferi ya da 2 embriyo transferi işlemlerinde birden daha fazla embriyo yerleştirilmesinin en önemli sebebi hamile kalma şansını arttırmaktır. Ortalama olarak 35 yaşında olan bir anne adayının tüp bebekte tek embriyo transferinde şansı % 20’ler iken, çift transfer işlemlerinde tutma başarı oranı ve şansı % 40’lı civarlara çıkmaktadır. İki yumurta değil de üç yumurta transferi yapılırsa tutma oranı ve hamile kalma şansı % 50 ila 60 gibi rakamlara çıkmaktadır.
Çift yumurta transferi yaptıranlar genelde % 70 oranında tek gebeliğe sahip olurlar. Bunun % 30’u ise çift gebelik olarak karşımıza çıkar. Tüp bebekte 3 adet yumurta döllemesinde yaklaşık olarak % 60’lık kısım tek, % 30’luk kısım ikiz ve % 10’luk kısımda üçüz olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa da ve ülkemiz tüp bebekte var olan masrafların belli bir kısmını devlet karşılaşmaktadır.
Özellikle çift hücreli yumurta uygulamalarında belli başlı kısıtlamalar bulunur. Tüp bebek tedavisi kapsamında yapılan embriyo hücreli yumurta uygulamasının tüm evreleri oldukça maliyetlidir. Birçok çift hamile kalmak adına, tek ya da çift gebelik yaşamak adına, yeterli düzeyde maddi gücü olmasa bile bu işlemleri denemektedir. Yapılan bir araştırmaya göre tüp bebekte ülkemiz 35 yaş civarında hamile kalanlar genelde iki ya da daha fazla hücreli yumurta uygulaması tercih etmektedir. Uzmanlar ise 35 yaş civarında olan anne adaylarında tüp bebekte çift hücreli yumurta transferlerinin yeterli olduğunu ve sonrası başarı oranı ve şansının daha yüksek olduğunu söylemektedir.
Tüp bebekte embriyo tutma şansı konusunda anne adaylarına büyük bir iş düşer. Bebekte başarı oranı sağlamak, hamile kalma şansı konusunda ümitli olmak, sonrası için gerekli detayları yerine getirmek ve beslenmeye dikkat etmek gerekmektedir.
Çoğul Gebelik Tüp Bebek Tedavisi
Çift yumurta transfer işlemlerinin yapılması tamamen gereklilik ile alakalı bir durumdur. Genelde gebelik tutma şansı açısında ve yeterli düzeyde başarı sağlanması açısından yapılır. Maddi anlamda yeterli olunduğunda tek yumurta işlemlerinin yapılması, hamile kalınmadıktan sonrası ve başarı oranı sağlanmazsa tek yumurta şansı tekrar denenmelidir.
Yahut yeterli miktarda dondurulan embriyo sonrası tekrardan deneyerek başarı oranı ve şansı sağlanması ile ikiz gebelik şansı yakalanabilir. İkiz hamile kalınması ve bebekte başarı oranı sağlanması sonrası belli başlı riskler ile de karşı karşıya kalınır. İkiz gebelikte başarı sağlansa bile en önemli risk erken doğumdur. Tek hamilelikte bu mevcut değildir. Yeterli uygulama sonrası bile ikiz hamileliklerin çoğunluğundan erken doğum riski mevcuttur. Bundan kaynaklı olarak da hem bebekte hem de anne adayında fiziki anlamda zorluklar meydana gelir.
Doğum sonrası her şey yeterli olsa bile solonum zorlukları ve kafatası gelişimlerinde riskler oluşmaktadır. Kafatası tam anlamı ile gelişmediğinden dolayı nörolojik sorunlar ve beyin kanamaları yaşanabilir. Bu risklerden ötürü birçok uzman ikiz hamilelik ile alakalı tedavileri istemez.
Tek hamilelik bebek sağlığı açısından daha uygundur.